-
Naslovna Saopštenja za javnost
Saopštenja za javnost
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE
sreda, 26 oktobar 2016 11:18

ZAVRŠEN DRUGI SRSPKI KONGRES MLEKARSTVA

Unapređenje kvaliteta i efikasnosti proizvodnje neophodni za veću konkurentnost

FAO LOGO

EBRD LOGOUPMS LOGO

U Beogradu je 24. oktobra 2016. godine održan drugi srpski Kongres mlekarstva u organizaciji Udruženja proizvođača mleka Srbije, a u okviru projekta "Podrška dijalogu između javnih i privatnih aktera za sektor mleka" u Republici Srbiji, koji sprovode Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Na Kongresu su se okupili stručnjaci, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, ali i predstavnici proizvođača i prerađivačkih kompanija, naučnoistraživačkih institucija i srodnih udruženja, organizacija potrošača, odnosno svi važni činioci u proizvođačkom lancu ovog strateškog sektora srpskog agrara.

Kongres je otvorio Ljubiša Jovanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije, istakavši sve šanse i izazove sa kojima se ovaj sektor susreće, nakon čega se prisutnima obratio Dmitry Prikhodko, ekonomista Investicionog Centra UN FAO. On je izjavio da su globalne cene mleka u blagom rastu od juna ove godine, kao i da se predviđa globalni rast potrošnje mleka i mlečnih proizvoda, što ide u prilog i srpskim proizvođačima. "Veliki izazov za sektor mlekarstva predstavlja to što Srbija ima najmanji broj grla po farmi u Evropi, sa prosekom od 2,8 krave po domaćinstvu. Za veću konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu, neophodno je da se unapredi efikasnost proizvodnje i kvalitet mleka, kako bi se odgovorilo na standarde EU". zaključuje Prikhodko.

Na prvom panelu koji se bavio državnom institucionalnom podrškom sektoru, Nenad Terzić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, naglasio je da se i u narednoj godini planira snažna podrška sektoru stočarstva i da će zajedno sa predstavnicima Udruženja razmotriti predlog rekonstrukcije modela premiranja po litri mleka, a prema kvalitetu.

U tri panela govornici i učesnici su diskutovali i o značaju akreditovanja Nacionalne laboratorije, dodatnom opremanju proizvođača mleka, prelevmanima na uvoz mleka, uvođenju oznake kvaliteta za domaće proizvode i brendiranju za međunarodna tržišta, kao i promeni modela podsticanja proizvodnje mleka od strane države, a u pravcu stimulisanja višeg kvaliteta proizvoda.

Na zatvaranju Kongresa, prisutni su se složili da je cilj Udruženja i svih aktera u lancu proizvodnje i prodaje mleka da u narednih tri do četiri godine više od 90 odsto proizvedenog srpskog mleka bude u ekstra klasi kvaliteta.

Detaljan Izveštaj sa Drugog srpskog kongresa mlekarstva možete pogledati OVDE.

Kontakt osoba za detaljnije informacije o Kongresu:

Vanja Janković, sekretar UDRUŽENJA PROIZVOĐAČA MLEKA SRBIJE,

tel/fax 011 244 11 43; mob. 060 6555 702; office@mlekosrbija.

 
Održana zajednička skupština dva Udruženja
sreda, 03 decembar 2014 11:03

Udruženja proizvođača mleka usvojili zahteve koje su uputili Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine

U petak, 28.11.2014., u Novom Sadu je održana zajednička skupština Udruženja proizvođača mleka Srbije i Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. Više od 300 članova oba Udruženja prisustvovali su sednici skupštine, na kojoj su usvojeni zahtevi koji su upućeni Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

IMG 2112

Zahtevi su sledeći: 

1. Zahtevamo zaštitu proizvođača mleka i podsticanje kvaliteta putem premiranja po klasama:

• premija za ekstra klasu da iznosi 10 rsd po litri mleka,
• premija za 1. klasu da iznosi 7 rsd po litri mleka,
• premija za 2. klasu da iznosi 4 rsd po litri mleka,
• regres za umatičeno grlo da iznosi 30.000 rsd.

2. Zahtevamo da se u Izmene Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu unesu naši predlozi:

• da rok zakupa bude minimum 30 godina, po pravu prečeg zakupa stočarima,
• da cena zakupa za stočare bude fiksna po klasama na nivou države, određena od strane ministarstva i primerena govedarstvu (troškovima proizvodnje mleka),
• da ograničenje zakupa bude hektar po uslovnom umatičenom grlu.

3. Zahtevamo hitno preispitivanje rada Uprave za veterinu kako bi se rešili svi nagomilani problemi u sektoru, uz neizostavno učešće predstavnika naših udruženja.

4. Zahtevamo ukidanje Regionalnih odgajivačkih organizacija i da cenovnik i rad Glavne odgajivačke organizacije kontroliše ministarstvo, uz uvažavanje predloga naših udruženja.

5. Zahtevamo hitno definisanje operativnog programa razvoja sektora mlekarstva od 2015-2024

Predstavnici Udruženja očekuju pismeni odgovor Ministarstva, u rokuIMG 2098 od sedam dana, u kome bi izrazili stav povodom naših zahteva. 

 

 

 
Farma koja je očarala Vučića: Nemate vikend, radite 365 dana, ustajete u 4 ujutru
ponedeljak, 11 avgust 2014 14:17

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa predstavnicima vlade obeležio je 100 dana rada nove vlade na farmi članice Upravnog odbora Udruženja, gospođe Katalin Mužlai. Vest možete pročitati OVDE.

 
KONFERENCIJA ZA NOVINARE, PETAK 4. JUL
sreda, 02 jul 2014 11:27

PRIMENA NOVOG PRAVILNIKA O KONCENTRACIJI AFLATOKSINA U SIROVOM MLEKU OD 1. JULA


Dana 04.07.2014. u 11 h u Medija Centru u Beogradu, biće organizovana konferencija za novinare u organizaciji Udruženja proizvođača mleka Srbije i Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.
Detalje možete pratiti na sledećem linku: Medija Centar.
POGLEDAJTE !

 
Saopštenje za javnost
sreda, 20 februar 2013 16:30

Udruženje proizvođača mleka Srbije se aktivno uključilo u Radnu grupu za praćenje prisustva aflatoksina u hrani i hrani za životinje, koju je po hitnom postupku oformilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Nakon sagledavanja stanja u sektoru proizvodnje mleka, postignut je zajednički stav o uspostavljanju pojačane kontrole u pogledu prisustva aflatoksina u mleku i hrani za životinje.

Opširnije...
 
Da li nam preti nestašica mleka?
četvrtak, 14 jul 2011 18:21

Udruženje proizvodjača mleka Srbije ukazuje da u narednim mesecima predstoji pad proizvodnje mleka, što će za posledicu imati ponovnu nestašicu mleka na tržištu. Poslovni ambijent u sektoru proizvodnje mleka je i dalje obeshrabrujući za proizvođače.

Opširnije...
 
Saopštenje za javnost
petak, 20 avgust 2010 00:00

U prostorijama farme BD Agro ad Dobanovci, u petak 20.08.2010 održana je osnivačka skupština Udruženja proizvođjača mleka Srbije.

word.gifPreuzmite Saopštenje za javnost Udruženja proizvođača mleka Srbije
pdf.gifPreuzmite Saopštenje za javnost Udruženja proizvođača mleka Srbije

   • SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

    ZAVRŠEN DRUGI SRSPKI KONGRES MLEKARSTVA Unapređenje kvaliteta i efikasnosti proizvodnje neophodni za veću konkurentnost U Beogradu je 24. oktobra 2016. go

Copyright © 2018 Udruženje proizvođača mleka Srbije