-
Naslovna Press Clipping Proizvođači traže hitno ukidanje novog pravilnika o mleku
Proizvođači traže hitno ukidanje novog pravilnika o mleku
ponedeljak, 07 jul 2014 12:49

Izvor:http://www.tanjug.rs/novosti/136157/proizvodjaci-traze-hitno-ukidanje-novog-pravilnika-o-mleku.htm

BEOGRAD - Proizvođači mleka i odgajivači goveda zatražili su danas hitno ukidanje novog pravilnika o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u sirovom mleku i odlaganje njegove primene na neodređen period, sve dok se ne ispune neophodni uslovi.

Konf aflatoksin LjubaČetvrtina mleka još ne ispunjava standard od maksimalno dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu, tvrde oni, i upozoravaju da bi naglo zaoštravanje zahteva prema poljoprivrednim proizvođačima moglo da ima nesagledive posledice po već devastirano stočarstvo Srbije.

Razlog za odlaganje primene pravilnika, koji je stupio na snagu 1. jula, proizvođači vide i u tome što ove godine postoji opasnost od ponovnih problema sa povećanim nivoom aflatoksina u žitaricama zbog nepovoljnih vremenskih prilika i poručuju da treba sprovesti strogu kontrolu stočne hrane i skladišta.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović kazao je na konferenciji za novinare da je Evropska unija imala sedam godina na raspolaganju za prelazak sa 0,5 na 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu.Konf Aflatoksin proizvodjaci

Prema njegovim rečima, nedopustivo je tražiti od domaćih proizvođača da se tako brzo prilagode standardima EU, pogotovo imajući u vidu sveukupno loše stanje u stočarstvu.
On je kao primer naveo to što je Srbija sa 620.000 muznih krava 2006. godine "spala" na 387.000, po poslednjem popisu poljoprivrede.

Predsednica Upravnog odbora Centralne asocijacija proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski primetila je da su "jedno želje, a drugo mogućnosti", dodajući da se sve vrti oko kukuruza roda 2014.
"Najbitnije je da se hrana i skladišta kontrolišu na adekvatan način, i onda ćemo imati jasnu situaciju čime se životinje hrane. Nisu problem mleko i krave, nego komponente kojima se one hrane", kazala je Bugarski.

Foto Tanjug/D. Peternek

 

 

  • SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

    ZAVRŠEN DRUGI SRSPKI KONGRES MLEKARSTVA Unapređenje kvaliteta i efikasnosti proizvodnje neophodni za veću konkurentnost U Beogradu je 24. oktobra 2016. go

Copyright © 2018 Udruženje proizvođača mleka Srbije