-
Naslovna Press Clipping Nema zdravog mleka bez zdravog kukuruza
Nema zdravog mleka bez zdravog kukuruza
petak, 22 mart 2013 00:11

Izvor: www.kamatica.com

timthumbUdruženje proizvodjača mleka Srbije ocenilo je u ponedeljak da vraćanje nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu neće biti moguće sve dok se za ishranu krava ne obezbedi potpuno zdrav kukuruz.

Za sanaciju trenutnog stanja i usaglašavanja celokupnog sistema kontrole nivoa aflatoksina u stočnoj hrani i mleku sa standardima EU neophodan je prelazni period od najmanje godinu dana, do nove berbe kukuruza - rekao je predsednik UO tog udruženja Ljubiša Jovanović.

On je kazao da u udruženju, čiji članovi proizvode mleko sa procentom aflatoksina od 0,01 do 0,03 mikrograma po kilogramu, smatraju da svim proizvodjačima u zemlji ipak ne mogu da obezbede kukuruz sa niskim procentom mikotoksina.

- Smatramo da je trenutan nivo aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu usaglašen sa važećim pravilnikom o prisustvu aflatoksina u stočnoj hrani i da je to održivo rešenje u trenutnoj situaciji - kazao je Jovanović, dodavši da u praksi postoji problem i sa distribucijom minerala zeolita koji država deli kao dodatak ishrani krava za neutralizaciju aflatoksina.

On je naglasio da potrošači moraju da budu svesni da je i nivo aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu bezbedan, da važi u čitavom svetu, izuzev Evropske unije, gde je uveden kao necarinska barijera za uvoz mleka.

 

  • SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

    ZAVRŠEN DRUGI SRSPKI KONGRES MLEKARSTVA Unapređenje kvaliteta i efikasnosti proizvodnje neophodni za veću konkurentnost U Beogradu je 24. oktobra 2016. go

Copyright © 2018 Udruženje proizvođača mleka Srbije