-
Naslovna Press Clipping Prvo zdrav kukuruz, pa manje aflatoskina
Prvo zdrav kukuruz, pa manje aflatoskina
petak, 22 mart 2013 00:08

Izvor: www.mondo.rs

v282706p0Udruženje mlekara kaže da je nivo od 0,05 mikrograma aflatoksina nedostižan sve dok farmeri koriste kontaminiran kukuruz.

Nemoguće je očekivati da proizvođači mleka u Srbiji postignu EU standard do 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu mleka, sve dok farmeri hrane krave kontaminiranim kukuruzom, upozorili su danas predstavnici Udruženja proizvođača mleka Srbije i poručili da je svo mleko, 400.000 litara dnevno, koje proizvedu ekstra klase i bezbedno za potrošače.

Loša godina na njivi, proglašena vanrednom situacijom, generisala je kvalitet kukuruza koji je stvorio akutni problem bezbednsti mleka i nemoguće je postići najnoviji standard dok farmeri u ishrani stoke koriste makar i deo tog kukuruza, kojeg ima u skladištima i u ambarima širom Srbije, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik UO Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović.

Najveći deo kukuruza u Srbiji jeste zaražen aflatokasinom B1, a u sistemu kontrole je promaklo da takav kukuruz uđe u lanac ishrane, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, Pravilnik koji reguliše nivo aflatoksina na 0,05 donet je 2011. godine, a da nisu stvoreni preduslovi da se on učini održivim.

Proizvođači mleka su napomenuli da je koncentracija aflatoksina po postojećem Pravilniku od 0,5 mikrograma bezbedna za potrošače i da je važila do pre godinu dana u Srbiji, a da važi i dalje u celom svetu, izuzev Evropske unije.

Oni su zahtevali da nova odluka o koncentraciji aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma ostane na snazi najmanje godinu dana, sve do nove berbe kukuruza, kako bi se ceo rod zamenio, sitem oporavio i obezbedio novi rod stočne hrane na celoj teritoriji Srbije.

Tražimo da se uvede monitoring bezbednosti kompletnog lanca ishrane, rekao je Jovanović.

Ne postoji način da mi sad proizvedemo kvalitet do 0,05. Ima farmi koje mogu i do 0,03, ali to nije prosek. Takođe, ne postoji ni način da se čitav rod kukuruza zameni sterilnim i mleko bude odlično, istakao je Jovanović i ukazao da nivo 0,5 aflatoksina nije otrov i da smo ga pili do pre godinu dana.

On je naglasio da nema mesta panici i objasnio da krava ne bi mogla da preživi kada bi u jetri prerađivala mleko koje je opasno po ljudsko zdravlje, već bi uginula.

Jovanović je naveo da u proteklom periodu na farmama nije zabeleženo nijedno uginuće krave.

Član UO Udruženja proizvođača mleka Srbije Luka Jelić je upozorio da je pogrešna agrarna politika dovela u pitanje proizvodnju mleka u Srbiji i mlečno govedarstvo na korak od nestajanja.

Jelić je ukazao da su proizvođači mleka zapostavljeni i izopšteni od brige države i da takva politika vodi Srbiju u pravcu da kao poljoprivredna zemlja bude primorana da uvozi mleko.

(Fonet, Foto Medija centar Beograd)

 

  • SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

    ZAVRŠEN DRUGI SRSPKI KONGRES MLEKARSTVA Unapređenje kvaliteta i efikasnosti proizvodnje neophodni za veću konkurentnost U Beogradu je 24. oktobra 2016. go

Copyright © 2018 Udruženje proizvođača mleka Srbije