-
Naslovna Press Clipping Aflatoksin da ostane na 0,5
Aflatoksin da ostane na 0,5
četvrtak, 21 mart 2013 23:44

Izvor: B92

3031588851472f568ef43412847310 origOni smatraju da je jedino na taj način moguć oporavak proizvođača i prerađivača mleka.

Uz upozorenje da je šteta ogromna, proizvođači su zatražili i drugačiji pristup države rešavanju velikih problema u toj grani poljoprivrede i uspostavljanje sistema kontrole.

Ljubiša Jovanović, predsednik Udruženja proizvođača mleka, kaže da oni, iz udruženja, proizvode samo 30 odsto mleka koje se proizvodi u Srbiji. "Znate u čemu je problem? Onaj ostatak je potpuno van kontrole. Svake kontrole. I nisu ni u stanju da to finansijski obezbede".

Novi izazov za farme krava mogao bi da bude kako izbeći njihovo zatvaranje. Prepolovljeni broj grla od 2006. mogao bi, zbog krize sa aflatoksinom, da nastavi da se smanjuje. Sada ih već ima manje od 300.000.

„Ovo je zadnji trenutak da država shvati da u strategiji poljoprivrede stočarstvo treba da bude njena i njegova osnova", rekao je Vasa Džingurovski iz Udruženja proizvođača mleka.

„Krajnje je vreme da se svi skupimo i da se okupe sve snage, jer sve ovo ide u vrlo negativnom pravcu, i zaista će biti i tragedija i sramota, da ova poljoprivredna zemlja počne da uvozi mleko", smatra Luka Jelić, član Udruženja proizvođača mleka.

Trenutno postoji problem i sa distribucijom zeolita i kukuruza koji treba da pomogne farmerima da neutralizuju aflatoksin i da poboljša kvalitet ishrane grla, a samim tim i njihovog mleka.

 

  • SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

    ZAVRŠEN DRUGI SRSPKI KONGRES MLEKARSTVA Unapređenje kvaliteta i efikasnosti proizvodnje neophodni za veću konkurentnost U Beogradu je 24. oktobra 2016. go

Copyright © 2018 Udruženje proizvođača mleka Srbije