-
Naslovna Press Clipping
Press Clipping
Proizvođači traže hitno ukidanje novog pravilnika o mleku
ponedeljak, 07 jul 2014 12:49

Izvor:http://www.tanjug.rs/novosti/136157/proizvodjaci-traze-hitno-ukidanje-novog-pravilnika-o-mleku.htm

BEOGRAD - Proizvođači mleka i odgajivači goveda zatražili su danas hitno ukidanje novog pravilnika o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u sirovom mleku i odlaganje njegove primene na neodređen period, sve dok se ne ispune neophodni uslovi.

Konf aflatoksin LjubaČetvrtina mleka još ne ispunjava standard od maksimalno dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu, tvrde oni, i upozoravaju da bi naglo zaoštravanje zahteva prema poljoprivrednim proizvođačima moglo da ima nesagledive posledice po već devastirano stočarstvo Srbije.

Opširnije...
 
OPORAVAK PROIZVODNJE MLEKA
ponedeljak, 04 novembar 2013 12:53

,,Kako ojačati položaj domaćih proizvođača i prerađivača mleka''.

izvor : http://www.pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=9177

31.oktobra 2013. u prostorijama PKS odrzan je zajednički sastanki sastanak Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju PKS i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na temu ,,Kako ojačati položaj domaćih proizvođača i prerađivača mleka''.

Iskustva iz zemalja EU ukazuju na činjenicu da najveći broj malih mlekara neće opstati u narednom periodu, jer neće imati ekonomskih mogućnosti da uskladi svoje poslovanje prema zahtevima i standardima EU.

U Srbiji se godišnje proizvede oko 1,5 milijardi litara mleka. Od toga, čak 98 odsto zauzima proizvodnja kravljeg mleka, 0,8 osto ovčijeg, dok je oko 1,6 odsto proizvodnja kozjeg mleka. Vrednost proizvodnje na nivou gazdinstava iznosi oko 300 miliona evra, što čni oko 7,6 odsto ukupnog poljoprivrednog bruto proizvoda. Mlekarska industrija zauzima lidersko mesto u prehrambenoj industriji Srbije. Procena je da sadašnje mlekare rade sa polovinom iskorišćenosti, tako da preradni kapaciteti nisu prepreka povećanju proizvodnje. Stočarstvo Srbije već više decenija ima tendenciju pada od dva do tri odsto godišnje. Bez njega nema ni razvijene poljoprivrede. Stanje u ovoj delatnosti odrazilo se i na potrošnju mleka, po kojoj se nalazimo na pretposlednjem mestu u Evropi.

Prema rezultatima popisa poljoprivrede, u Srbiji ima 628.555 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Ukupna površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta je 3.355.859 hektara, a ukupan broj goveda je 920.762. Prema poslednjim podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija, registrovano je 330.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Opširnije...
 
Kravama treba zdrav kukuruz
petak, 22 mart 2013 00:14

Izvor: www.b92.net

Kravama treba zdrav kukuruzBeograd -- Udruženje proizvođača mleka ocenilo je da vraćanje nivoa aflatoksina u mleku na 0,05 neće biti moguće dok se za ishranu krava ne obezbedi potpuno zdrav kukuruz.

"Za sanaciju trenutnog stanja i usaglašavanja celokupnog sistema kontrole nivoa aflatoksina u stočnoj hrani i mleku sa standardima EU neophodnan je prelazni period od najmanje godinu dana, do nove berbe kukuruza", rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu predsednik UO tog udruženja Ljubiša Jovanović.

Opširnije...
 
Nema zdravog mleka bez zdravog kukuruza
petak, 22 mart 2013 00:11

Izvor: www.kamatica.com

timthumbUdruženje proizvodjača mleka Srbije ocenilo je u ponedeljak da vraćanje nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu neće biti moguće sve dok se za ishranu krava ne obezbedi potpuno zdrav kukuruz.

Za sanaciju trenutnog stanja i usaglašavanja celokupnog sistema kontrole nivoa aflatoksina u stočnoj hrani i mleku sa standardima EU neophodan je prelazni period od najmanje godinu dana, do nove berbe kukuruza - rekao je predsednik UO tog udruženja Ljubiša Jovanović.

Opširnije...
 
Prvo zdrav kukuruz, pa manje aflatoskina
petak, 22 mart 2013 00:08

Izvor: www.mondo.rs

v282706p0Udruženje mlekara kaže da je nivo od 0,05 mikrograma aflatoksina nedostižan sve dok farmeri koriste kontaminiran kukuruz.

Nemoguće je očekivati da proizvođači mleka u Srbiji postignu EU standard do 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu mleka, sve dok farmeri hrane krave kontaminiranim kukuruzom, upozorili su danas predstavnici Udruženja proizvođača mleka Srbije i poručili da je svo mleko, 400.000 litara dnevno, koje proizvedu ekstra klase i bezbedno za potrošače.

Loša godina na njivi, proglašena vanrednom situacijom, generisala je kvalitet kukuruza koji je stvorio akutni problem bezbednsti mleka i nemoguće je postići najnoviji standard dok farmeri u ishrani stoke koriste makar i deo tog kukuruza, kojeg ima u skladištima i u ambarima širom Srbije, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik UO Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović.

Opširnije...
 
Zdrav kukuruz uslov za niži nivo aflatoksina
petak, 22 mart 2013 00:05

Izvor: www.naslovi.net

mleko-seljakBEOGRAD, 18. marta 2013. (Beta) - Udruženje proizvodjača mleka Srbije ocenilo je u ponedeljak da vraćanje nivoa aflatoksina u mleku sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu neće biti moguće sve dok se za ishranu krava ne obezbedi potpuno zdrav kukuruz.

"Za sanaciju trenutnog stanja i usaglašavanja celokupnog sistema kontrole nivoa aflatoksina u stočnoj hrani i mleku sa standardima EU neophodan je prelazni period od najmanje godinu dana, do nove berbe kukuruza", rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu predsednik UO tog udruženja Ljubiša Jovanović.

On je kazao da u udruženju, čiji članovi proizvode mleko sa procentom aflatoksina od 0,01 do 0,03 mikrograma po kilogramu, smatraju da svim proizvodjačima u zemlji ipak ne mogu da obezbede kukuruz sa niskim procentom mikotoksina.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 2

  • SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

    ZAVRŠEN DRUGI SRSPKI KONGRES MLEKARSTVA Unapređenje kvaliteta i efikasnosti proizvodnje neophodni za veću konkurentnost U Beogradu je 24. oktobra 2016. go

Copyright © 2019 Udruženje proizvođača mleka Srbije