-
Naslovna Aktuelno UDRUŽENJE ORGANIZOVALO PRVI SRPSKI KONGRES MLEKARSTVA
UDRUŽENJE ORGANIZOVALO PRVI SRPSKI KONGRES MLEKARSTVA
utorak, 24 novembar 2015 14:55

LOGOTIPI crU Beogradu je 5. i 6. novembra 2015. godine održan prvi srpski Kongres mlekarstva u organizaciji Udruženja proizvođača mleka Srbije, a u okviru projekta Podrška dijalogu između javnih i privatnih aktera za sektor mleka u Republici Srbiji, koji sprovode Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Na Kongresu su se okupili stručnjaci, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, ali i predstavnici proizvođača i prerađivačkih kompanija, naučnoistraživačkih institucija i srodnih udruženja iz inostranstva, odnosno svi važni činioci u proizvođačkom lancu ovog strateškog sektora srpskog agrara. 

kongres4

Mlekarstvo-s

 

 

 

 

 


Kongres je otvorila Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, nakon čega se prisutnima obratio Dmitry Prikhodko, ekonomista Investicionog Centra UN FAO i Miljan Ždrale, direktor odseka za Agrobiznis za jugoistočnu Evropu EBRD. Ministarka je naglasila da će, uprkos merama štednje, podsticaji za stočarstvo ostati isti u narednoj godini, kao i da će nastaviti da se radi na unapređenju konkurentnosti putem izmena Pravilnika za veterinu, Zakona o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta i poboljšanjem kvaliteta mleka. Gospođa Bogosavljević napomenula je da je prethodne godine konačno zaustavljen trend pada broja muznih grla i količine proizvedenog mleka i da je konačno ostvaren blagi rast. Dmitry Prikhodko je napomenuo da FAO već nekoliko godina prati ovaj sektror u Srbiji za koji smatra da ima visok potencijal. Činjenica je da će cene sirovog mleka u narednom periodu stagnirati, ali se svakako u narednoj deceniji očekuje rast tražnje za mlečnim proizvodima u zemljama u razvoju, gde Srbija može da traži svoju šansu, pod uslovom da se vredno radi na poboljšanju kvaliteta i efikasnosti, kod svih učesnika u lancu proizvodnje. FAO i EBRD će nastaviti da pružaju podršku sektoru mleka i mesa u Srbiji, potvrdio je i Miljan Ždrale, koji je naglasio koliko je važna dobra saradnja sa javnim sektorom. Poboljšanjem zakona doprineće se stvaranju boljih izvora finansiranja, što je glavni preduslov za dalji razvoj sektora.

Kongres template-prezentacija-

Ljubiša Jovanović naglasio je da Udruženje proizvođača mleka Srbije uspešno sarađuje sa FAO i EBRD, sa prerađivačima sa kojima ima model pregovaranja oko cene, kao i sa javnim institucijama. Cilj Udruženja i svih aktera u lancu treba da bude da u narednih tri do četiri godine 95 odsto proizvedenog srpskog mleka bude u ekstra klasi kvaliteta.


U nastavku konferencije učesnicima kongresa su se na panel diskusijama obratili: Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede; Dejan Bugarski, direktor Uprave za veterinu; Dragana Gođevac, direktorka Uprave za poljoprivredno zemljište; Oksana Galak, predstvanica Udruženja proizvođača mleka iz Ukrajine; Saša Vitošević, član Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije; Dragan Mirković, pomoćnik ministra poljoprivrede; Marko Mrkalj, ekspert za IPARD porgram iz Hrvatske; Goran Stoparić, menadžer sirovinskog sektora kompanije Imlek i Milan Maksimović, direktor otkupa i razvoja proizvodnje mleka u kompaniji Somboled. Detaljan zapisnik sa Kongresa možete pogledati ovde.

 

  • SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

    ZAVRŠEN DRUGI SRSPKI KONGRES MLEKARSTVA Unapređenje kvaliteta i efikasnosti proizvodnje neophodni za veću konkurentnost U Beogradu je 24. oktobra 2016. go

Copyright © 2018 Udruženje proizvođača mleka Srbije