-
Naslovna Aktuelno Osiguranje kvaliteta tradicionalnih proizvoda od mleka
Osiguranje kvaliteta tradicionalnih proizvoda od mleka
sreda, 03 decembar 2014 10:28

IMG 20141128 113409

Okrugli sto „Osiguranje kvaliteta tradicionalnih proizvoda od mleka" organizovan od strane Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Udruženja proizvođača mleka Srbije i Veterinarskog specijalističkog instituta iz Kraljeva održan je 28.11.2014. godine u prostorijama Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu.
Ovaj skup organizovan je u okviru Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji (PSD) koji sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor, a koji finansira Švajcarska Vlada , kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju u Srbiji –SDC.
Sledeće teme su bile obuhvaćene dnevnim redom:
1. Plaćanje mleka po osnovu kvaliteta
2. Unapređenje kvaliteta mleka kroz uvođenje savetodavne službe od strane mlekara
3. Predstavljanje pravilnika o kvalitetu mleka i potencijalnih opasnosti za sve mlekare ukoliko na tržištu ne bude sirovog mleka odgovarajućeg kvaliteta

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnik MinistarstvaIMG 20141128 112347 poljoprivrede i zaštite životne sredine, predstavnici Regionalne razvojne agencije Zlatibor, predstavnici VSI Kraljevo, predstavnici Udruženja proizvođača mleka Srbije i predstavnici mlekara iz zlatiborskog, moravičkog, raškog i kolubarskog okruga.


Darko Đurović, rukovodilac PSD programa je prezentovao rezultate PSD programa koji su postignuti u saradnji sa mlekarama Spasojević i PK Zlatibor. Pomenute mlekare su kroz savetodavnu službu i plaćanjem mleka po kvalitetu doprinele do toga da se unapredi kvalitet mleka da bude u skladu sa standardima EU. Shodno unapređenju kvaliteta mleka tako su i poljoprivredni proizvođači zarađivali više novca, a mlekare su dobijali bolju sirovinu za svoje tradicionalne proizvode.
Nakon iscrpne diskusije, u kojoj su učestvovali svi prisutni, doneti su sledeći zaključci:
• da srpski proizvođači i prerađivači mleka moraju da se pripreme za oštru utakmicu koja im sledi. Carine za uvoz mlečnih proizvoda iz EU se postepeno smanjuju i naše mlekare neće biti konkurentne uvoznim proizvodima.
• da je hitno potrebna akreditacija nezavisne laboratorije za kontrolu sirovog mleka, što je neophodno kako bi se osigurao kvalitet tradicionalnih proizvoda a samim tim svi bi učesnici u lancu vrednosti proizvodnje tradicionalnih proizvoda od mleka ostvarili velike benefite.
• mlekare bi trebale da počnu sa analizama ukupnog broja mikroorganizama i somatskih ćelija kod pojedinačnih uzoraka kako bi imali jasniju sliku o kvalitetu mleka i stimulisali one proizvođače koji proizvode ekstra klasu mleka.
• uvođenje savetodavca od strane mlekara koji bi na terenu pomagao proizvođačima.
Takođe, sledeća pitanja upućena su Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine:
1. Kada će se konačno pustiti u rad nezavisna laboratorija? Ovo je preduslov bez koga kvalitet mleka ne može da se meri, a pravilnici uslovljavaju kvalitetom.
2. Predstavnici mlekara žele da znaju ko će snositi troškove nezavisnih analiza? Do sada, troškove snose sami prerađivači a troškovi su značajni. U drugim zemljama, postoji praksa da u prelaznim periodima ove troškove snosi država.

 

 

  • SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

    ZAVRŠEN DRUGI SRSPKI KONGRES MLEKARSTVA Unapređenje kvaliteta i efikasnosti proizvodnje neophodni za veću konkurentnost U Beogradu je 24. oktobra 2016. go

Copyright © 2018 Udruženje proizvođača mleka Srbije