-
Naslovna Aktuelno Potpisan Memorandum o razumevanju između Kanade i Srbije
Potpisan Memorandum o razumevanju između Kanade i Srbije
petak, 24 februar 2012 12:36

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i ambasador Kanade NJ.E Roman Vaščuk potpisali su, dana 22. februara 2012. godine u Vladi Srbije, Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Repubike Srbije i Ministarstva za poljoprivredu i hranu Kanade o saradnji u oblasti poljoprivrede.

kanadavel1

Zahvaljujući ovom Memorandumu omogućiće se unapređenje proizvodnih kapaciteta u srpskom stočarstvu, pre svega kroz unapređenje rasnog sastava grla.
Tom prilikom ministar Petrović je ukazao da stočarstvo trenutno čini svega 30 odsto poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, a cilj je da to učešće bude duplirano i da iznosi 60 odsto, što će doprineti povećanju proizvodnje mesa, mleka i jaja.

„Srbija u ovom trenutku ima manjak dobre stoke, rasni sastav grla treba da bude promenjen što je pre moguće. Radi se o vrlo složenom i komplikovanom procesu“, naglasio je ministar Petrović i dodao: „Današnjim potpisivanjem Memoranduma i stvaranjem formalnog okvira za unapređenje saradnje taj proces biće ubrzan. Kanada ima izuzetno kvalitetnu produkciju dobrog genetskog materijala u stočarstvu.“

„Suština ovog Memoranduma o razumevanju je uspostavljanje formalnog okvira koji će omogućiti svim nadležnim institucijama u Srbiji da uspostave adekvatnu saradnju sa odgovarajućim kanadskim institucijama“, izjavio je ministar Petrović i objasnio da je Institut za stočarstvo u Zemunu utvrđen kao referentna ustanova u Srbiji koja će sa kanadskim institucijama ostvariti saradnju u pogledu unapređenja genetskog materijala u našoj zemlji.

Ministar Petrović je istakao da je Kanada u poslednjih četiri do pet godina investirala značajna sredstva koja su doprinela unapređenju genetskog materijala u Srbiji i da je iz te zemlje 2008. i 2009. godine uvezen veliki broj steonih junica.

kanadavel2

Kanadski ambasador Vaščuk istakao je da ta zemlja prepoznaje potencijal Srbije kao proizvođača visokokvalitetne hrane za zemlje u okruženju i Evropi, zbog čega želi da pomogne u unapređenju njenog proizvodnog kapaciteta u govedarstvu, proizvodnji mleka, svinjarstvu, kao i ostalim oblastima stočarstva.

„Kanada je uvidela da kompanije i poljoprivrednici iz Srbije pokazuju sve veći interes za našu visokokvalitetnu tehnologiju i opremu za stočarstvo. Tamo gde postoji tražnja, mi imamo ponudu“, rekao je NJ.E. Vaščuk i dodao: „Kanada je do sada u ovu oblast u Srbiji direktno investirala 10 miliona evra, što je do sada omogućilo ukupan obrt od 60 miliona evra.“

 

  • SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

    ZAVRŠEN DRUGI SRSPKI KONGRES MLEKARSTVA Unapređenje kvaliteta i efikasnosti proizvodnje neophodni za veću konkurentnost U Beogradu je 24. oktobra 2016. go

Copyright © 2019 Udruženje proizvođača mleka Srbije